Розпочато розгляд справи щодо визначення співвиконавців міських цільових програм м. Києва

Опубліковано 18 квітня 2024 року о 14:43

Північним міжобласним територіальним відділенням Антимонопольного комітету України здійснювався державний контроль за дотриманням Київською міською радою вимог законодавства про захист економічної конкуренції у зв’язку із прийняттям рішення від 07.10.2021 № 2727/2768.Цим рішенням затверджено Міську цільову програму використання та охорони земель міста Києва на 2022 – 2025 роки (обсяг фінансування - 1,3 млрд грн).

Відділення встановило, що визначення КП «Київський інститут земельних відносин» співвиконавцем Програми, на якого покладено практичну реалізацію заходів програми, було здійснено Київською міськрадою не на конкурсних засадах.

Разом з тим, чинним законодавством передбачено наступне:

  • однією з основних стадій розроблення та виконання державної цільової програми є проведення конкурсного відбору виконавців заходів і завдань програми;
  • виконавцями державної цільової програми можуть бути підприємства, установи та організації незалежно від форм власності, що визначаються державним замовником для виконання заходів і завдань програми на конкурсних засадах;
  • виконавцями заходів державних цільових програм можуть бути підприємства, установи та організації незалежно від форми власності;
  • закупівля послуг з виконання робіт із землеустрою, оцінки земель у процесі підготовки лотів до продажу земельних ділянок державної чи комунальної власності або прав на них (оренди, суборенди, суперфіцію, емфітевзису) на земельних торгах здійснюється в порядку, визначеному законодавством про здійснення державних закупівель;
  • замовники документації із землеустрою зобов’язані проводити відповідно до закону на конкурсній основі відбір розробників документації із землеустрою, що розробляється за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів.

При цьому, Відділення виявило значну кількість суб’єктів господарювання, які є потенційними конкурентами КП «КІЗВ» із виконання завдань Програми (надання послуг з розробки технічної документації із землеустрою тощо) та могли взяти участь у конкурсному відборі для надання таких послуг у м. Києві.

Тому, визначення Київською міськрадою суб’єктів господарювання комунальної форми власності співвиконавцями міських цільових програм без проведення конкурсного відбору може призвести до обмеження конкуренції на ринках здійснення закупівлі послуг та робіт з реалізації відповідної цільової програми у м. Києві.

Наведені вище обставини стали можливими, оскільки Київська міськради внесла рішення від 12.11.2019 № 65/7638 щодо змін до Порядку розроблення, затвердження та виконання міських цільових програм у місті Києві, затвердженого рішенням Київської міськради від 29.10.2009 № 520/2589, виклавши його у новій редакції. Таким рішенням передбачено умови визначення співвиконавців міських цільових програм у місті Києві, зокрема і підприємств, установ, організацій комунальної власності або господарських товариств, у статутному капіталі яких є частка комунальної власності, територіальної громади міста Києва.

У зв’язку з цим, дії Київської міськради містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді антиконкурентних дій органу місцевого самоврядування, які можуть призвести до обмеження конкуренції на ринках, на яких здійснюється закупівля послуг та робіт з реалізації відповідної цільової програми у м. Києві.

Тому 18 квітня 2024 року адміністративна колегія Північного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України розпочала розгляд відповідної справи.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux