Проти ТОВ «Террафуд» розпочато розгляд справи за поширення інформації, що вводить в оману.

Опубліковано 18 жовтня 2022 року о 10:28

До  Відділення надійшла заява громадянина України щодо поширення    ТОВ «ТЕРРАФУД» на упаковках продукту Паста-філата білково-жировий напівтвердий «Mozzaretta» (далі – Продукт) інформації, що вводить в оману.

Відповідно до заяви, заявник придбав Продукт, що привернув його увагу «великим написом латиницею Mozzarella, оформленням упаковки з трьома вертикальними смугами зеленого білого та червоного кольору, що притаманні кольорам італійського прапору».


Як встановлено Відділенням, спосіб оформлення упаковки Продукту, зокрема розміщення на лицьовій стороні упаковки домінуючого напису «Mozzaretta», виконаного латиницею, а також оформлення загального фону упаковки трьома вертикальними смугами зеленого, білого та червоного кольору, може сприяти створенню у споживачів уявлення про те, що Продукт є традиційним італійським сиром «Моцарелла».

Згідно з Міжнародним Стандартом (відповідно до Кодексу Аліментаріус) Моцарелла CXS 262-2006, прийнятим у 2006 р. зі змінами 2010, 2013, 2016, 2018 и 2019 рр., у складі такого сиру дозволені такі інгредієнти: закваски з молочних та/або ароматоутворюючих бактерій та культури інших нешкідливих мікроорганізмів; сичужні або інші безпечні молокозсідальні ферменти; хлористий натрій та хлористий калій як замінник кухонної солі; оцет; питна вода; рисове, кукурудзяне та картопляне борошно та крохмаль. Також за цим стандартом у технології і складі сиру дозволяється застосовувати деякі безпечні та відповідні технологічні добавки: барвники, регулятори кислотності, стабілізатогри, консерванти.

Відповідно до абзацу десятого статті 1 Закону України «Про молоко та молочні продукти» (далі – Закон) традиційні молочні продукти – це масло, сири; а також кисломолочні продукти, вироблені із застосуванням заквасок на чистих культурах молочнокислих бактерій - ацидофілін, простокваша, ряжанка, сметана, сир кисломолочний; кефір - із застосуванням заквасок на кефірних грибках.

Статтею 6 Закону України «Про молоко та молочні продукти» заборонено використовувати у виробництві традиційних молочних продуктів жири та білки немолочного походження, а також будь-які стабілізатори і консерванти.

Разом з тим, відповідно до інформації, відображеній на етикетці Продукту, до складу останнього входять жири немолочного походження: рослинні олії та жири, що свідчить про те, що Продукт не є сиром у розумінні законодавства.

Таким чином, дії ТОВ «ТЕРРАФУД», які полягають у розміщенні на упаковці Продукту домінуючого напису латиницею «Mozzaretta», у поєднанні з обраним Товариством способом оформлення упаковки Продукту, зокрема в сукупності ознак: оформлення в зеленому, білому та червоному кольорах, схожості назви і загального вигляду, що може складати враження у споживача про те, що Продукт є традиційним італійським сиром «Моцарелла», містить ознаки порушення, що передбачене статтею 151 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції», у вигляді поширення інформації, що вводить в оману споживачів, шляхом повідомлення суб’єктом господарювання невизначному колу осіб неточних  та неправдивих відомостей, зокрема внаслідок обраного способу їх викладення, що вплинули або можуть вплинути на намір цих осіб щодо придбання товарів цього суб’єкта господарювання.

У звʼязку із зазначеним, адміністративною колегією Північного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України 13 жовтня 2022 року розпочато розгляд справи № 214/60/64-рп/к.22 за ознаками вчинення товариством з обмеженою відповідальністю «ТЕРРАФУД» порушення, передбаченого статтею 151 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції», у вигляді поширення інформації, що вводить в оману.

*Примітка. Звертаємо увагу, що дана інформація викладається із врахуванням обмежень в інтересах нацбезпеки, територіальної цілісності або громадського порядку для запобігання ймовірної шкоди від оприлюднення такої інформації у зв’язку із збройною агресією російської федерації проти України.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux