АТ «АЙБОКС БАНК» оштрафовано на 68000 гривень за дискредитацію конкурента.

Опубліковано 13 травня 2021 року о 15:31

Адміністративною колегією Північного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України 12 травня 2021 року прийнято рішення у справі   № 79/60/90-рп/к.20 (далі – Рішення), згідно з яким дії приватного акціонерного товариства «АЙБОКС БАНК» (ідентифікаційний код юридичної особи 21570492) (далі – АТ «АЙБОКС БАНК», Відповідач), які полягають у направленні листа від 07.08.2020 № 2785/12-б/б-01 (далі – Лист), адресованого АТ «Перший український міжнародний банк», в якому Відповідач поширював неправдиві та неточні відомості, повʼязані з діяльністю ТОВ «ГЛОБАЛМАНІ» (далі – Заявник), що можуть завдати шкоди діловій репутації Заявника, визнано порушенням, передбаченим статтею 8 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції», у вигляді дискредитації субʼєкта господарювання.   

Заявник і Відповідач є конкурентами на фінансовому ринку з переказу грошей.

Як встановлено Відділенням, поширена у Листі в обраний Товариством спосіб інформація про те, що Заявник є фігурантом ряду кримінальних проваджень, може сприйматись як така, яка вказує на безпосередню причетність     ТОВ «ГЛОБАЛМАНІ» до кримінальних злочинів.

При цьому, на момент направлення Листа розслідування у зазначених кримінальних провадженнях тривали, та по жодному з них про підозру будь-якій посадовій особі Заявника або безпосередньо ТОВ «ГЛОБАЛМАНІ» у цих провадженнях не повідомлялось.

Отже, зазначена Товариством інформація є неточною.

Також у Листі повідомлялось про здійснення Заявником діяльності на непідконтрольній Україні території, а також про те, що у 2019 році рядом українських, в т.ч. державних банків  Заявнику було відмовлено від встановлення ділових відносин та підтримання існуючих.   Зазначена інформація документально не підтверджена Відповідачем та спростована Заявником, а отже є неправдивою.

Таким чином, інформація, яка повідомлялась Товариством у Листі, є неточною та неправдивою внаслідок способу її викладення, та такою, що дискредитує  Заявника і може завдати шкоди його діловій репутації.

Відповідно до Рішення Відповідача зобов'язано протягом 10 днів припинити порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції, шляхом спростування неправдивих та неточних відомостей, що містяться у Листі.


 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux