В діях КП «Чернігівводоканал» виявлено ознаки зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку надання послуги з централізованого водопостачання в м. Чернігові.

Опубліковано 22 лютого 2022 року о 13:24

Північне МТВ АМКУ здійснило розгляд заяви мешканця м. Чернігова щодо можливого порушення КП «Чернігівводоканал» Чернігівської міської ради законодавства про захист економічної конкуренції під час укладення договору про надання послуги з централізованого водопостачання.

На запропонований заявником проект договору про надання послуг з централізованого водопостачання КП «Чернігівводоканал» надало протокол розбіжностей, яким передбачалось, що послуга з централізованого водопостачання заявнику буде надаватись лише за умови встановлення ним приладу обліку води на межі балансової належності в колодязі із запірною арматурою, а також проект договору було доповнено пунктом наступного змісту: «У разі не забезпечення обліку послуг з централізованого водопостачання, шляхом встановленого споживачем вузла комерційного обліку на межі інженерно-технічних систем постачання послуги виконавця та інженерно-технічних систем споживача (колодязь з запірною арматурою), виконавець має право обмежити (припинити) надання послуг споживачеві».

Під час розгляду заяви Відділенням було встановлено, що встановлення за рахунок власників будинків, які на день набрання чинності Законом України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» вже були приєднані до зовнішніх інженерних мереж і обладнані приладами обліку води, додатковим вузлами комерційного обліку є правом, а не обов’язком таких споживачів.

Таким чином, Відділення дійшло висновку, що такі дії КП «Чернігівводоканал» містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку послуги з централізованого водопостачання у територіальних межах м. Чернігова, де розташовані мережі, що перебувають у власності та/або користуванні Підприємства, що може призвести до ущемлення інтересів споживачів, яке було б неможливим за умов існування значної конкуренції на цьому ринку.

У зв’язку з наведеним адміністративна колегія Північного МТВ АМКУ 21.02.2022 розпочала розгляд відповідної справи.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux