ТОВ «Террафуд» оштрафовано за поширення неправдивих відомостей щодо своєї продукції

Опубліковано 20 вересня 2023 року о 14:37

20 вересня 2023 року адміністративна колегія Північного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України визнала дії товариства з обмеженою відповідальністю «Террафуд» порушенням законодавства про захист від недобросовісної конкуренції. Йдеться про поширення відповідачем інформації, що вводить в оману.

Відповідну справу Відділенням було розпочато за заявою споживача, в якій зазначалося, що придбаваючи продукт виробництва відповідача Паста-філата білково-жировий напівтвердий «Mozzaretta» він сподівався отримати сир, виготовлений за італійським рецептом моцарела, оскільки оформлення упаковки цього продукту була здійснено у кольорах італійського прапора, а напис мав схожість зі словом «моцарела».

Під час дослідження Відділення провело аналіз зовнішнього оформлення упаковки продукту «Mozzaretta» та встановило, що спосіб її оформлення дійсно може сприяти створенню у споживачів хибного уявлення про те, що продукт є традиційним італійським сиром «Моцарелла» (виготовляється лише у певних регіонах цієї країни) або виготовлений за цим традиційним італійським рецептом на інших територіях.

Водночас було встановлено, що Паста Філата – це назва групи традиційних італійських сирів (Pasta Filata), до якої входять сири сорту моцарелла, проволоне, качокавалло та ін. Моцарелла, своєю чергою, це незрілий, однорідний, еластичний сир, який виготовляють лише з коров’ячого або буйволиного молока з додаванням молокозсідальних ферментів, закваски (заквашувального препарату), або за впливу фізико-хімічних чинників, без повної чи часткової заміни жодної зі складових частин молочної продукції. Також і відповідно до Закону України «Про молоко та молочні продукти» традиційні молочні продукти – це масло, сири, а також кисломолочні продукти, вироблені із застосуванням заквасок на чистих культурах молочнокислих бактерій. Використовувати у виробництві традиційних молочних продуктів жири та білки немолочного походження, а також будь-які стабілізатори і консерванти – заборонено.

В той же час, відповідно до інформації вказаної на упаковці продукту «Mozzaretta» , у його складі є рослинні жири, олія, включаючи пальмову та рапсову, ароматизатор сиру «Моцарелла» 1,5%.

Отже продукт Паста-філата білково-жировий напівтвердий «Mozzaretta» є молокомістким продуктом та не є аналогом сиру моцарела.

Сукупність таких факторів як оформлення упаковки в кольорах італійського прапора, домінуючий напис «Mozzaretta», використання назви груп сирів Паста Філата  можуть впливати на наміри споживачів щодо придбання зазначеного продукту, а відповідно ТОВ «Террафуд» може отримати неправомірні переваги у конкуренції на ринку.

З огляду на це адміністративною колегією Північного МТВ перераховані вище дії ТОВ «Террафуд» було визнано порушенням законодавства про захист від недобросовісної конкуренції, передбаченого статтею 151 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції», у вигляді поширення інформації, що вводить в оману, шляхом повідомлення суб’єктом господарювання невизначному колу осіб неточних та неправдивих відомостей про характеристики продукту.

За вчинене порушення на ТОВ «Террафуд» накладено штраф 50 000 грн.

Водночас важливо зауважити, що у процесі розгляду справи ТОВ «Террафуд» припинило виробництво зазначеного продукту, тобто порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції на цей час уже припинено.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux