ТОВ «Сінево Україна» (мережа лабораторій «Sinevo») надано рекомендації припинити дії з поширення в мережі Інтернет неточних даних щодо цін на власні послуги

Опубліковано 11 листопада 2022 року о 11:41

Адміністративною колегією Північного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України 10 листопада 2022 року ТОВ «Сінево Україна» надано обов’язкові для розгляду рекомендації припинити дії, які мають ознаки порушення, передбаченого статтею 15-1 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції», у вигляді поширення інформації, що вводить в оману.

У ході дослідження територіальним відділенням було встановлено, що ТОВ «Сінево Україна», яке здійснює діяльність з надання послуг з проведення лабораторних досліджень (аналізів), зокрема в м. Києві, у своїй діяльності використовує 2 сайти.

Так, на сайті за посиланням https://spravochnik.synevo.ua/, який ТОВ «Сінево Україна» використовує як додатковий,  розміщується інформація щодо цін на власні послуги, які є нижчими, ніж актуалні ціни, за якими фактично можна отримати послугу безпосередньо в центрі обслуговування або оформити Інтернет-замовлення на іншому сайті мережі лабораторій «Сінево», а саме: https://www.synevo.ua/ua.

Під час введення запиту у форматі «назва дослідження/аналізу + сінево» в результатах пошукової системи «Гугл» сайт www.spravocnik.synevo.ua розміщується першочергово, серед найбільш релевантних результатів пошуку, в тому числі вище сайта www.synevo.ua. Разом з тим, виходячи з дизайну та наповнення сайту www.Spravocnik.synevo.ua, може скластися враження про те, що це єдиний сайт товариства.

Враховуючи те, що зазначені на сайті https://spravochnik.synevo.ua/ ціни також нижчі цін деяких конкурентів товариства або дорівнюють ним, поширення ТОВ «Сінево Україна» такої інформації внаслідок обраного способу її викладення, може привертати увагу потенційних споживачів та стимулювати їх до придбання послуг саме в мережі лабораторій «Сінево».

Отже, у разі перегляду сайту www.spravocnik.synevo.ua лише з метою отримання певної інформації, зокрема щодо вартості певного аналізу(ів), для подальшого отримання послуг безпосередньо в лабораторіях мережі «Сінево» без оформлення Інтернет-замовлення та/або для порівняння з цінами інших учасників даного ринку потенційними споживачами та/або споживачами, які бажають попередньо визначити свою фінансову спроможність здійснити відповідні витрати, повідомлення інформацїі стосовно власних послуг, які надає Товариство, в саме такий спосіб може вводити в оману.

Відповідно, вказане може призвести до отримання переваг у конкуренції не завдяки власним досягненням, а за рахунок неправомірних дій товариства.

З огляду на зазначене, адміністративною колегією Північного міжобласного територіального відділення було надано обов’язкові для розгляду рекомендації    ТОВ «Сінево Україна» припинити дії, що містять ознаки порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції, вжити заходів для усунення причин виникнення вказаного порушення, і умов, що йому сприяють, шляхом забезпечення споживачів, в тому числі потенційних, під час здійснення господарської діяльності, правдивою, точною та актуальною інформацією щодо власних послуг та товарів.

ТОВ «Сінево Україна» необхідно припинити дії, що містять ознаки порушення протягом 30 днів та повідомити про це Відділенню у 10-денний строк

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux