Плавлений сир – не «Пармезан». ТОВ «Террафуд» оштрафовано за недобросовісну конкуренцію

Опубліковано 21 червня 2023 року о 09:09

Адміністративна колегія Північного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України визнала дії товариства з обмеженою відповідальністю «Террафуд» порушенням законодавства про захист від недобросовісної конкуренції. Підприємство, виготовляло плавлений сир з назвою «Пармезан».

Під час розгляду справи, розпочатої за результатами дослідження, проведеного Північним МТВ щодо можливих ознак порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції, встановлено наступне. Відповідач розміщував на упаковці продукції власного виробництва - сиру плавленого домінуючий напис «Пармезан» та зображення шматочків специфічного твердого сиру схожого на пармезан.

Довідково: Пармезан (оригінальна назва Parmigiano Reggiano) – один з найвідоміших твердих сортів сиру. У Європейському Союзі «Парміджано-Реджано» і його англійська версія «Пармезан» є юридично зареєстрованими термінами, захищеними сертифікатом про походження (PDO) з 1996 року. Відповідно до статті 2 Регламенту Єврокомісії № 1107/96 від 12.06.1996 «Про реєстрацію географічних вказівок та найменування місця походження сільськогосподарських товарів та продуктів харчування», сири «Парміджано Реджано» (Parmigiano Reggiano) виготовляються лише в Італії та мають статус «Захищене позначення походження» (Protected Designation of Origin, PDO). 

Європейське законодавство дозволяє називати «пармезаном» тільки сир, виготовлений за певною технологією, з сировини, зібраної в певний час і лише в двох провінціях Італії. Справжній пармезан не містить будь-яких добавок або консервантів, окрім солі, та виготовляється лише з трьох інгредієнтів: молока, солі та сичужного ферменту, який згортає молоко отримане від корів реджанської породи.

Україна взяла на себе обов’язки не лише захищати географічні зазначення, але й адаптувати законодавство ЄС у цій сфері. Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони географічних зазначень» № 6023 визначає недопустимість використання таких назв, як «Пармезан».

Окрім цього, відповідно до ДСТУ 4420:2005 «Виробництво сиру. Терміни та визначення понять»:

  • твердий сир – це сир, який визріває під впливом мікроорганізмів закваски (заквашувального препарату), з чеддеризацією сирної маси або без неї, який пресують, з показником твердості від 51 % до 60 %;
  • плавлений (пастоподібний) сир – це сир, який отримують під час теплового оброблення суміші сирів та інших молочних продуктів з додаванням емульгаторів (стабілізаторів), солей-плавителів, з додаванням чи без додавання харчових добавок;

Отже плавлений сир, як і будь який інший вироблений не за зазначеною вище технологією продукт, не може називатися «пармезаном».

Також Відділенням під час розгляду справи було проаналізовано спосіб оформлення упаковки продукту, зокрема розміщення на ній домінуючого напису «Пармезан» та зображення шматочків твердого сиру. Такі позначення можуть ввести в оману споживачів, відтак є проявами недобросовісної конкуренції, внаслідок чого ТОВ «Террафуд» може отримати неправомірні переваги на ринку виробництва та реалізації сирів.

З огляду на зібрані у справі матеріали, 20 червня 2023 року Адміністративною колегією Відділення дії ТОВ «Террафуд» було визнано порушенням законодавства про захист від недобросовісної конкуренції, передбаченого статтею 151 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції». Порушення полягає у поширенні інформації, що вводить в оману, шляхом повідомлення суб’єктом господарювання невизначному колу осіб неточних відомостей про споживчі властивості та характеристики продукту - сиру плавленого «Пармезан». За вчинене порушення на ТОВ «Террафуд» накладено штраф.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux