Північне МТВ зобов’язало КП «Петрівське ККП» встановити тарифи у відповідності до законодавства

Опубліковано 22 червня 2023 року о 15:09

Адміністративна колегія Північного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України визнала порушенням дії комунального підприємства «Петрівське ККП» (с. Нові Петрівці Вишгородського району Київської області) щодо розробки ним тарифів на послуги централізованого водопостачання та централізованого водовідведення.

Раніше до Північного МТВ звернувся мешканець с. Нові Петрівці Вишгородського району Київської області. Його звернення стосувалося обґрунтованості тарифів КП «Петрівський ККП» на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення.

Під час розгляду відповідного звернення Відділенням було встановлено, зокрема, наступне:

- КП «Петрівський ККП» розробило економічно необґрунтовані тарифи на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення, які були введенні в дію та застосовувалися з 01.06.2013 по 01.01.2017 року (відповідно до рішення виконавчого комітету Новопетрівської сільської ради від 11.04.2013 № 93, яким затверджено тарифи на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, на підставі наданих КП «Петрівський ККП» розрахунків та обґрунтувань відповідних тарифів, для споживачів с. Нові Петрівці Вишгородського району Київської області);

- КП «Петрівський ККП» розробило економічно необґрунтовані тарифи на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення, які були введенні в дію та застосовувалися з 01.01.2017 до 01.05.2018 (відповідно до рішення виконавчого комітету Новопетрівської сільської ради від 29.11.2016 № 349, яким затверджено тарифи на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, на підставі наданих КП «Петрівський ККП» розрахунків та обґрунтувань відповідних тарифів, для споживачів с. Нові Петрівці Вишгородського району Київської області);

- КП «Петрівський ККП» розробило економічно необґрунтовані тарифи на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення, які були введенні в дію та застосовувались з 01.05.2018 по квітень 2023 року (за наявною у Відділенні інформацією) (відповідно до рішення виконавчого комітету Новопетрівської сільської ради від 11.04.2018 № 100, яким затверджено тарифи на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, на підставі наданих КП «Петрівський ККП» розрахунків та обґрунтувань відповідних тарифів, для споживачів с. Нові Петрівці Вишгородського району Київської області).

Зазначені тарифи включали планований прибуток, без врахування законодавчо визначеного обов'язкового порядку складання, погодження та затвердження інвестиційних програм. Це суперечать Закону України «Про житлово-комунальні послуги», Закону України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення», Порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги» та Порядку розроблення, погодження та затвердження інвестиційних програм суб’єктів господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від

14.12.2012 № 630. Також відповідні дії могли призвести до ущемлення інтересів споживачів.

Враховуючи, що встановлені факти містили ознаки порушення законодавства, Відділенням було розпочато справу та 20 червня 2023 року адміністративна колегія Північного МТВ АМКУ винесла рішення – визнати перераховані дії комунального підприємства «Петрівський ККП» порушенням, передбаченим пунктом 2 статті 50, частиною першою статті 13 Закону України «Про захист економічної конкуренції» - зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринках послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення.

Комунальне підприємство зобов’язано у двомісячний строк з дати отримання рішення у справі припинити порушення та письмово повідомити про це Північне МТВ.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux