Північне МТВ АМКУ рекомендувало сервісам доставки продуктів харчування дотримуватися доброчесної конкуренції під час рекламування умов та строків надання своїх послуг

Опубліковано 12 серпня 2021 року о 15:07

Північне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України надало обов’язкові для розгляду  рекомендації про запобігання порушенням законодавства про захист економічної конкуренції суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність на ринку доставки продуктів харчування з місць роздрібної торгівлі та/або відповідають за поширення інформації щодо цих послуг, утриматися від поширення неповних, неточних, неправдивих відомостей щодо умов та строків надання своїх послуг.
Через дію обмежень, запроваджених в умовах поширення гострої респіраторної інфекції COVID-19, спричиненої SARS-CoV-2, значна частка покупців перейшла від особистого відвідування супермаркетів до користування сервісами доставки продуктів харчування.  
Внаслідок зростання вказаного ринку та посилення конкуренції серед його учасників, деякі суб’єкти господарювання вдаються до дій, що мають ознаки порушення конкурентного законодавства.
Про це свідчать звернення споживачів, що надходять до Відділення, зокрема щодо введення в оману стосовно терміну надання послуги одним із столичних сервісів доставки продуктів. Зазначений сервіс розміщував рекламні матеріали щодо можливості доставки товарів за 30 та 15 хвилин. Згідно інформації, викладеній у заяві, доставка товарів не відбулась у заявлений термін. До того ж, перелік товарів для замовлення у короткий строк є обмеженим.
Крім того, за результатами попереднього дослідження інформації, що розповсюджується суб’єктами господарювання, які надають зазначені послуги, з’ясовано, що й інші сервіси доставки пропонують доставку продуктів за лічені хвилини, за 40 хвилин і навіть миттєво. Такі  дії з поширення відомостей щодо терміну доставки продуктів харчування без фактичного надання послуг у заявлений час для кожного покупця та зазначення терміну доставки продуктів без інформування щодо обмежень надання такої послуги можуть містити ознаки поширення неповної, неточної інформації, зокрема, внаслідок обраного способу її викладення, замовчування окремих фактів.
Про результати розгляду цих рекомендацій  учасників ринку зобов’язано повідомити Відділення у 10-денний строк з дня їх отримання.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux