Непроведення конкурсу на вивезення відходів: Північне МТВ визнало порушення з боку Томашівської сільради на Київщині

Опубліковано 18 травня 2023 року о 13:20

Північне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України встановило порушення у діях Томашівської сільради на Київщині. Орган самоврядування не проводив конкурсу на визначення виконавця послуг з вивезення твердих побутових відходів.

Відділення здійснило заходи державного контролю за дотриманням виконавчими комітетами/органами сільських, селищних рад у межах Київської, Житомирської, Черкаської та Чернігівської областей законодавства про захист економічної конкуренції на ринках надання послуг з вивезення твердих побутових відходів. Під час цих заходів було встановлено, що Томашівська сільська рада в особі її виконавчого комітету, зокрема,
у період з 2020 року по теперішній час не проводила конкурсу на визначення виконавця послуг цих послуг в межах громади.

Відповідно до Закону України «Про відходи» виконавця послуг з вивезення побутових відходів визначає орган місцевого самоврядування на конкурсних засадах у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Слід зазначити, що конкурс по своїй суті – це конкурентний спосіб надання права на вивезення побутових відходів. Основною метою проведення таких конкурсів є розвиток конкуренції та вибір на конкурсних засадах виконавців відповідних послуг, які спроможні забезпечувати якісне надання послуг за прийнятними цінами.

Відтак, за результатами розгляду матеріалів відповідної справи 18 травня 2023 адміністративною колегією Відділення дії Томашівської сільської ради були кваліфіковані за пунктом 3 статті 50 та частиною першою статті 15 Закону України «Про захист економічної конкуренції» як бездіяльність органу місцевого самоврядування.

Загадана сільрада у двомісячний строк з дати отримання рішення у справі зобов’язана припинити порушення, шляхом проведення конкурсу на визначення виконавця послуг з вивезення твердих побутових відходів в межах населених пунктів Томашівської сільської територіальної громади.

Важливо! Органи місцевого самоврядування не лише зобов’язані проводити конкурс на визначення виконавців послуг з вивезення відходів, а й не допускати включення дискримінаційних критеріїв до кваліфікаційних вимог учасників відбору.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux