Напередодні Великодня виробникам яєць курячих рекомендовано утриматися від дій щодо встановлення економічно необґрунтованих оптово-відпускних цін на яйця курячі

Опубліковано 21 квітня 2021 року о 10:08

Північне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України (далі – Відділення) здійснює постійний контроль за станом конкуренції на основних ринках продовольчих товарів.

Аналіз середніх оптових та роздрібних цін на яйця курячі в Україні свідчить про поступовий ріст з грудня 2020 року цін на ринку оптової та роздрібної реалізації яєць курячих.

З початку 2021 року спостерігається синхронне підвищення цін на яйця курячі, що може свідчити про підвищення цін на цей продукт його виробниками.

У лютому та березні 2021 року спостерігалось зниження ціни на яйця курячі.

Разом з тим, за результатами аналізу динаміки цін на яйця курячі у попередніх роках, спостерігалась тенденція до підвищення цін на цей продукт напередодні Великодніх свят, що вказує на намагання учасників ринку напередодні Великодня в умовах значного збільшення попиту на яйця курячі отримати додаткові, не завжди обґрунтовані, прибутки за рахунок основних споживачів – населення.

Чинники, які впливають на підвищення попиту на яйця курячі у переддень Великодня, можуть бути використані недобросовісними суб’єктами господарювання для підвищення оптово-відпускних цін на яйця з метою отримання надприбутків.

Наведені дії учасників ринку, у випадку відсутності об’єктивних причин для вчинення таких дій можуть свідчити про узгодження своєї поведінки під час встановлення цін на продукти харчування, що входять до споживчого кошика.

При цьому, за наявною у Відділенні інформацією, наразі відсутні об’єктивні чинники, які б могли спричинити стрімке зростання оптово-відпускних цін постачальників/виробників на яйця курячі.

Враховуючи викладене, з метою недопущення дестабілізації цінової ситуації на ринку яєць курячих напередодні Великодніх свят, зменшення негативних наслідків коливання цін та уповільнення темпів інфляції, а також беручи до уваги соціальну значимість ринку яєць курячих, адміністративна колегія Відділення 20 квітня                2021 року надано рекомендації №60/12-рк/к ТОВ «Березанська птахофабрика»,   ТОВ «ТД «Березанська птахофабрика», ТОВ «Експансія», ТОВ «Птахофабрика Київагро», ТОВ «Ясенсвіт»,  Приватна науково-виробнича компанія «Інтербізнес», Фермерське господарство «Миколай», СТОВ «Птахівник», Фермерське господарство «Домашня курочка», ТОВ "Торговий дім "Ратібор", ПРАТ «Чорнобай-птиця», ТОВ «Птахофабрика Київська», ТОВ «ТД «Птахофабрика Київська»,                ПАТ «АГРОХОЛДИНГ АВАНГАРД», ПП «Золотоніська птахофабрика»,      ТОВ «Інвестиційна компанія» «Агросоюз РП»  утриматися від вчинення дій щодо встановлення оптово-відпускних цін на яйця курячі, які перевищують економічно обґрунтований їх рівень.

Про результати розгляду цих рекомендацій необхідно письмово повідомити Відділення у 10-денний строк з дня їх отримання.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux