Михайло-Коцюбинська селищна рада Чернігівської області вчинила порушення законодавства про захист економічної конкуренції на ринку роздрібної торгівлі в неспеціалізованих магазинах

Опубліковано 19 вересня 2022 року о 13:53

29 вересня 2022 року адміністративна колегія Північного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України прийняла рішення, яким визнала дії Михайло-Коцюбинської селищної ради Чернігівського району Чернігівської області (Рада) порушеннями законодавства про захист економічної конкуренції, у вигляді антиконкурентних дій органу місцевого самоврядування, внаслідок яких окремим суб’єктам господарювання або групам суб’єктів господарювання створюються несприятливі чи дискримінаційні умови діяльності порівняно з конкурентами.

Радою в межах населених пунктів, підпорядкованих Раді, були укладені договори оренди земельних ділянок однакового цільового призначення з суб’єктами господарювання, що здійснюють господарську діяльність на одному ринку, зокрема у сфері роздрібної торгівлі в неспеціалізованих магазинах (коди за КВЕД 47.11 та 47.19), тобто є конкурентами, та рішеннями Ради встановлені різні відсоткові ставки орендної плати в залежності від нормативної грошової оцінки землі.

Внаслідок вчинення радою таких дій деякі суб’єкти господарювання, які діють на одному товарному ринку та орендують земельні ділянки, несуть більші, порівняно з конкурентами, витрати за оренду. При цьому, суб’єкти господарювання, які сплачують меншу суму орендної плати через встановлення меншого відсотка, знаходяться у більш привілейованому становищі, оскільки несуть менші витрати порівняно з конкурентами, що сплачують більший відсоток орендної плати. Таким чином, для окремих суб’єктів господарювання внаслідок дій Ради створюються дискримінаційні умови господарювання.

Згідно з рішенням Раду зобов’язано у двомісячний строк припинити вказане порушення законодавства про захист економічної конкуренції.



*Примітка. Звертаємо увагу, що дана інформація викладається із врахуванням обмежень в інтересах нацбезпеки, територіальної цілісності або громадського порядку для запобігання ймовірної шкоди від оприлюднення такої інформації у зв’язку із збройною агресією російської федерації проти України

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux