ФОП Матвієнко О. В. оштрафовано за «масло» з рослинними жирами

Опубліковано 21 червня 2023 року о 10:51

Адміністративна колегія Північного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України визнала дії фізичної особи – підприємця Матвієнко О.В. порушенням законодавства про захист від недобросовісної конкуренції та наклала на ФОП штраф.

Виконуючи доручення Голови Антимонопольного комітету України від 07.04.2021 № 13-01/315 (вх. Відділення від 07.04.2021 № 60-01/71к) щодо проведення дослідження на предмет наявності у діях суб’єктів господарювання ознак порушення статті 151 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції», у вигляді поширення інформації, що вводить в оману, під час виробництва та реалізації молочної продукції, Північне МТВ, відповідно до матеріалів, наданих органами Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, стосовно наявності в продуктах харчування жирів рослинного (немолочного) походження, провело дослідження щодо наявності у діях суб’єктів господарювання ознак порушення статті 151 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції» у вигляді поширення інформації, що вводить в оману.

Згідно з наданими Держпродспоживслужбою матеріалами, на потужностях окремих комунальних підприємств шкільного харчування та в магазинах м. Києва було виявлено продукцію виробництва ФОП Матвієнко О.В., марковану, зокрема, написами «масло солодковершкове «Селянське 73 %», «масло солодковершкове Екстра 82 %» та «ДСТУ 4399:2005». Водночас за результатами проведених лабораторних випробувань ця продукція містить стерини, тож не відповідає вимогам ДСТУ 4399:2005.

Згідно з роз’ясненнями, наданими Держпродспоживслужбою, стерини є природніми складниками лише рослинних жирів і їхня наявність в молочному продукті свідчить про додавання рослинних олій, що вказує на фальсифікацію молочного жиру.

Відповідно до вимог ДСТУ 4399:2005, масло вершкове має містити в своєму складі виключно молочний жир. Відтак інформація: «масло солодковершкове» та «ДСТУ 4399:2005», що була поширена ФОП Матвієнко О.В., зокрема у деклараціях виробника та на етикетках (упаковках) масла солодковершкового «Екстра» 82,5 % жиру, є неправдивою. Поширення цієї інформації ФОПом Матвієнко О.В. могло ввести в оману споживачів та надати підприємцю неправомірні конкурентні переваги.

За результатами розгляду матеріалів відповідної справи 20 червня 2023 року Адміністративною колегією Відділення дії ФОП Матвієнко О.В. було визнано порушенням законодавства про захист від недобросовісної конкуренції, передбаченого статтею 151 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції», у вигляді поширення інформації, що вводить в оману. За вчинене порушення на ФОП Матвієнко О.В. накладено штраф.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux