Бездіяльність Київської міської ради на ринку охоронних послуг визнано порушенням законодавства

Опубліковано 21 серпня 2023 року о 14:42

21 серпня 2023 року адміністративна колегія Північного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України прийняла рішення, яким визнала бездіяльність Київської міської ради, у вигляді невиконання рішення органу Антимонопольного комітету України щодо ринку охоронних послуг, порушенням законодавства про захист економічної конкуренції.

Нагадаємо, рішенням адміністративної колегії Північного МТВ від 11.11.2019 у справі № 71/60/76-рп/к.19 (далі – Рішення) дії Київської міської ради, які полягають у наданні (рішенням органу від 20.12.2018 № 532/6583 «Про деякі заходи щодо охорони та збереження майна комунальної власності територіальної громади м. Києва» (далі – Рішення КМР № 532/6583) комунальній організації «Муніципальна охорона» (попередня назва – КП «Муніципальна охорона») виключного (ексклюзивного) права на надання охоронних послуг певному переліку об’єктів комунальної власності територіальної громади м. Києва на договірних засадах, було визнано порушенням, передбаченим пунктом 3 статті 50 та абзацом сьомим частини другої статті 15 Закону України «Про захист економічної конкуренції». Антиконкурентні дії органу місцевого самоврядування полягали у наданні вказаному суб’єкту господарювання переваг, що ставлять його у привілейоване становище стосовно конкурентів.

Пунктом 2 резолютивної частини Рішення Київську міську раду було зобов’язано у місячний строк з дня його отримання припинити вказане порушення, шляхом внесення відповідних змін до пункту 2.2 Рішення КМР № 532/6583, які б забезпечили визначення надавачів охоронних послуг об’єктів комунальної власності територіальної громади м. Києва на підставі проведення прозорого (відкритого) конкурсного відбору.

Не погодившись із Рішенням АК МТВ, Київська міська рада звернулась до Господарського суду міста Києва з позовною заявою. За результатами її розгляду судовими інстанціями протягом 2019 - 2021 років у задоволенні вимог Київській міськраді було відмовлено у повному обсязі. Законність Рішення АК МТВ було підтверджено й постановою Верховного Суду від 18.11.2021 у справі № 910/19109/19 (далі – Постанова ВС).

У зв’язку з відсутністю будь-яких подальших дій з боку Київської міської щодо виконання Рішення АК МТВ, Відділення звернулось до Господарського суду міста Києва про примусове виконання і його позовні вимоги було задоволено у повному обсязі.

Водночас за фактом невиконання рішення АК МТВ АМКУ було розпочато розгляд нової справи № 221/60/71-рп/к.22, оскільки внаслідок створення органом місцевої влади неконкурентних умов відбору суб’єктів господарювання, що надають охоронні послуги, могло бути завдано шкоди конкуренції на цьому ринку, зокрема, шляхом обмеження можливостей інших суб’єктів господарювання, що мають необхідні ліцензії, надавати послуги охорони певному колу споживачів (школи, лікарні, парки тощо).

Зауважимо, що Київська міська рада після початку розгляду другої справи щодо невиконання нею рішення органу АМКУ все ж припинила порушення, у березні 2023 року скасувавши в цілому Рішення КМР № 532/6583.

Водночас бездіяльність Київської міської ради протягом листопада

2021 року - лютого 2023 року, у вигляді невиконання рішення МТВ АМКУ, визнано порушенням, передбаченим пунктом 4 статті 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux